gödör sztori

múlt, jelen, jövő ―

2002. október — 2012. január | erzsébet tér

Az új Nemzeti Színháznak tervezett betonteknőre végül is egy kulturális célokat kiszolgáló létesítmény épült. Mivel mindenki csak nemzeti gödörként emlegette a helyet, az első ütemben elkészült épület és parkrész neve Gödör Klub lett, alapítók: Kakuk Judit és Filep Ákos. Az egész Gödör történet a 2002-es Budapesti Őszi Fesztivál nyitórendezvényével, konkrétan egy Sziámi koncerttel kezdődött. A Fesztivál akkori igazgatója, Máté Péter azóta is a Gödör klasszik iránytűje, aktuálisan művészeti vezető. A terv egy független, a toleranciára épülő, sokszínű befogadó közösségi tér és kulturális találkozóhely kiépítése volt a város szívében, ahol különböző generációk találkozhatnak a színpadon és a nézőtéren. A koncepcionális tartalom megvalósításához programszervezőként – Maróti Dánielt, Sepsik Bencét és Szombathelyi Jánost –, az akkoriban épp megszűnőben lévő Almássy téri Szabaidőközponttól igazoltuk a stábhoz. A működés eszmei hátterét szolgáló három fő törekvés: a koncertek középpontba helyezése, az alternatív művészetek bemutatása, és a civil kezdeményezések jelenlétének erősítése volt.

Az épülettel kapcsolatos eredeti tervek teljes beruházása csak 2014-ben valósult meg, már a Gödör Klub távozását követően, viszont a speciális gazdasági modell a kezdetektől biztosította a független, intézményes állami támogatástól mentes működést. A változatos terekben a programkínálat évről évre meredeken dúsult. A különböző műfajú koncertek mellett kiállítások, performansz- és táncelőadások, civil kezdeményezések, tematikus és összművészeti fesztiválok pörögtek. Pár év alatt a közreműködő Művészek, Barátok és a Közönség belakták a Klubot, a medencés park saját életre kelt. Egy addig nem létező, különleges, egyedülálló találkozó- és alkotóhellyé vált, igazi civil térré a város közepén. Akárhonnan jöttél, bármikor érkeztél, mindig lett társaságod, és mindig történt valami. A szűk stáb egyre bővült, hivatalosan is csatlakozott Bárdos Deák Ági, aki akkor és most is a kortárs irodalmat szállítja a Gödörbe. Megalakult a Gödör Klubért Kulturális Egyesület, amit a Klub alapítói köre és barátai – művészek, művészeti szakemberek, kulturális szervezők – 2007-ben hoztak létre az eredeti koncepció szerinti, az önfenntartó közösségi és művészeti tér támaszaként. Célja a Gödör Klub kulturális és művészeti tevékenységének támogatása, kulturális rendezvények, művészeti események és programok szervezése, bekapcsolódás az európai kulturális és művészeti vérkeringésbe, nemzetközi programok fogadása és kezdeményezése, “artist in residence” programok szervezése. Aztán jött a Zöld Gödör projekt, a Gödörinda, mérföldkő. Elsőként vezettük be a re-poharakat, váltottunk teljes üzemeltetési szinten szelektívre, még a meleg vizet is elzártuk a mosdókban. Kacsák költöztek a park medencéjébe, a gördeszkás srácok már szívesebben töltötték velünk az időt, mint a térkövek firkálásával, a helyi hajléktalanokat pedig bevontuk a zöldterületek rendben tartásának munkálataiba. A kialakult szimbiózis ellenére, 2012. január végén mégis bezárt a Gödör Klub.

 

2012. augusztus — 2019. augusztus | central passage

 

Vízparti nyaralással kezdtük a tizenegyedik évadot. Új korszak kezdődött. A Gödör Kemping volt az első természetközeli fesztiválunk, helyszín: Agárd, a Velencei-tó partja. Még ebben az évben, kilenc hónap szünet után új, állandó budapesti helyen folytattuk a Klubot. Az élőzene mellett továbbra is mentek a kortárstánc események, kiállítások, színházi előadások, roma és más kisebbségi programok, civil rendezvények és szociális események. Egy városi nappali terveivel indultunk, megtöltve találkozásokkal, művészettel, szórakozással. A működést viszont egy egészen újfajta struktúrára épülő modellel képzeltük el nemzetközi minták alapján. A Central Passage egy lakótömbből és egy üzletközpontból álló épület. Az új passzázs szürke és élettelen tereit a Klub stábja olyan nappali helyszínné akarta fejleszteni, ami egyszerre művészeti, kulturális, közösségi tér és alternatív bevásárlóközpont. Ez nem jött össze. A shopok jellege a természetes és társadalmi környezettel történő harmonikus együttélésre alapozott volna, a manufakturális new craft, art crafts szemlélet jegyében. A tervek alapján fontos szempont volt: a tudatos fogyasztásra ösztönzés, az egyediség, a design, a minőségi áru. A boltok mellett megvalósításra várt a ház lakóival és a Klub közönségével együttműködve egy városikertprogram, ami őshonos pormegkötő és haszonnövényekből valamint zöldfalakból alkotott volna oázist a betontömegben.

Úgy tűnt, végre lehetőség nyílik a hosszabb távú berendezkedésre, ellentétben az Erzsébet téri stabilan ideiglenes állapottal, de mégsem sikerült minden hagyományt átörökíteni. A Gödör stábja többé-kevésbé egyben maradt, és a közönség is jött velünk. Profi, nagy koncertteret építettünk, az eredeti szellemiséggel hömpölyögtünk tovább. Bő öt évig mentek a programok sok fontos pillanattal. Aztán még egy évadon át az underground a Passage emeletére költözött egy jóval kisebb léptékű hellyé zsugorodva. Ez volt a NyolcTíz Klub kis koncertekkel, kis közönséggel, előadói estekkel, kortárstánccal, baráti iszogatásokkal, szabad gondolatokkal, nagy beszélgetésekkel. 2019. júniusában bezárt ez is, de még ebben az évben találtunk egy fantasztikus helyszínt nyári programokhoz a Balaton-felvidéken: a Diszeli Kúriát. Kétszer két hétvégén rendeztünk minifesztivált a balatoni hegyek ölében, a dél-francia hangulatú kúria, elegáns, barátságos, otthonosan művészteleppé alakított parkjában. Mindeközben folyamatosan kerestük az új Gödör helyét.

 

2021. szeptember — | király utca 50

 

„Minden ugyanaz másképpen.”
“Minden anyag egy másik anyagban van, és ott akar valamit.”
“Nem a látvány a lényeg, hanem, amit beleképzelünk.”
“Olyan gondolatokat szeretnék ébreszteni a nézőben, ami nekem se jut eszembe.”
(ef Zámbó István: Posztedwinista szólások)

Ezeket a mondatokat mindig is szerettük, de talán most írják le legpontosabban azt, ami van. Megint egy egészen más térbe költözünk, ami egyrészt egy műemlék a város közepén, másrészt egy ház a sok közül, harmadrészt komoly előzmények szelleme él a falakban. Persze, mindent felújítottunk, helyenként átépítettünk. És közben betöltöttük a tizennyolcat, hivatalosan is nagykorúak lettünk. Harmadik generációs Gödörként a hagyományainkat friss elképzelésekkel ötvözzük, ráhangolódva a jelen mozgására és irányvonalaira. Továbbra is befogadunk programokat, alkalmanként helyszínek is bérelhetők. Várunk titeket!